למי אין תמונות ומסמכים חשובים במחשב? שירים את היד!
ללא ספק המחשבים הולכים ותופסים חלק חשוב בחיינו ואנו מעניקים להם אהבה וסומכים עליהם שישמרו על המידע החשוב שלנו היטב, החל מתמונות ומסמכים, וכלה במידע סודי ורגיש כגון בסיסי מידע ורשימות… מתי צילמנו לאחרונה במצלמת פילם רגילה? אנחנו בכלל זוכרים איך היא נראית? מתי כתבנו לאחרונה מכתב בכתב יד ושלחנו בדואר הרגיל (זה עם הצבי)?
כמעט הכל היום מנוהל ע"י המחשב ומטבע הדברים, גם מאוחסן שם ועל גבי הדיסק הקשיח הולכים ונערמים מאות ואלפי MB של מידע שאף אחד מאתנו לא היה רוצה לאבד…
עד כמה אנו סומכים על אותו דיסק קשיח? מי מבטיח לנו שהוא לא יתקלקל ויאבד את כל החומר האגור בו?
מכאן עולה הצורך לגבות את החומרים החשובים, אז בואו נראה כיצד זה נעשה:
דבר ראשון מה הוא גיבוי? גיבוי זה יצירת עותק של כל החומרים החשובים ושמירתם במקום נוסף מחוץ למחשב, או מחוץ לדיסק הקשיח…
רוב האנשים אינם מבצעים גיבוי כלל, אבל אם הם כבר מבצעים גיבוי, הם מגבים את כונן C על גבי כונן D. זה בסדר במידה ומתקלקל לנו הWindows ואנו צריכים לפרמט את C אבל במקרה של כשל בדיסק הקשיח גם D מתקלקל ואז לא עשינו בזה כלום (אלא עם כן D הוא כונן נפרד), לכן לרוב, מומלץ לגבות על אמצעי אחסון חיצוני – כונן חיצוני (USB), DVD, מחשב אחר ברשת, קלטת גיבוי וכד' (על דיסק און קי אני ממש לא ממליץ מפני שמקרה בו דיסק און קי נמחק זה לא מקרה נדיר וזה תמיד עצוב לראות את זה…). חשוב מאד לנתק את הכונן החיצוני בסיום הגיבוי ולשמור אותו במקום נפרד מהמחשב.
שיטת גיבוי נפוצה נוספת היא גיבוי ב"ענן"– שימוש בשרתים אינטרנטיים המיועדים לגיבוי – חלק מהשירותים הנ"ל ניתנים בחינם (עד לנפח מסוים).
אז איך בכל זאת הגיבוי מתבצע?
יש כמה שיטות, שהפשוטה ביותר היא פשוט להעתיק את החומר ולהדביקו במקום בו בחרנו לגיבוי… החיסרון הוא שאנו לא יודעים האם החומר כבר עבר גיבוי או לא ועלינו לחזור על הפעולה מחדש בכל פעם שאנו רוצים לגבות – לבחור את כל החומר, להעתיקו ולהדביקו. במידה ומדובר בנפח רב הפעולה הזו יכולה לקחת זמן רב.
לחילופין ניתן להשתמש במערכת הגיבוי המובנית של Windows או במערכות המסופקות יחד עם כונני גיבוי ייעודיים. היתרון הוא שהמערכת מסמנת את מה שהיא מגבה ובגיבויים שלאחר מכן היא תגבה רק את מה שלא סומן (חומרים שנוצרו או השתנו מאז הגיבוי האחרון), ובכך חוסכת לנו זמן רב. יתרון נוסף הוא אפשרות לתזמן את הגיבוי – למשל לשעות הלילה, כך שיתבצע באופן אוטומטי ובשעות בהן אנו לא ליד המחשב כך שלא נרגיש בכך…
חשוב מאד שכונן הגיבוי, בין אם הוא בענן או בכונן חיצוני יהיה מנותק ונפרד מהמחשב.
דרופבוקס, גוגל דרייב וכד' אינם כונני גיבוי אלא מיועדים לשיתוף קבצים. במידה ויתקוף וירוס את המחשב הוא יתקוף גם את התיקיות הללו ויהרוס את הקבצים המאוחסנים בהן…
רוצים המלצה על תוכנת גיבוי חינמית? לחצו כאן